Meest gestelde vragen

De vijf meest gestelde vragen

 

  1. Werkt het?

Voor overleggen met een beperkt aantal deelnemers werkt het heel goed.Veel mensen praten makkelijker als ze lopen. Ze komen sneller terzake. Daarnaast is bewezen dat de productiviteit tot wel 60% hoger wordt van bewegen: er worden bijvoorbeeld meer oplossingen bedacht voor een vraagstuk. Dit effect treedt al na 5 minuten op.

 

  1. Met hoeveel deelnemers kan het?

Houd in steden een maximum aantal deelnemers aan van drie. Op rustige en ruim opgezette locaties, zoals op een campus of in een groot park kan wandelend overleggen ook met vier of zelfs vijf mensen. Bij de routes op deze site staat het maximum aantal deelnemers voor die specifieke route vermeld.

 

  1. Hoe maak je aantekeningen?

Gebruik een klein opschrijfboekje, gebruik je smartphone of gebruik de dictafoon. Als je de vaste weeting overlegstructuur gebruikt, leg dan in ieder geval bij de laatste stop (punt 3) de concrete acties die uit het overleg zijn gekomen vast. Dit punt is – als het mogelijk is – bij een bankje. Bij voorkeur mail je de acties direct rond.

Voice – to – text apps worden steeds beter. Deze zetten ter plekke spraak om in tekst. Voordeel is dat je naderhand geen opname hoeft af te luisteren. Eventueel pas je naderhand de formulering van de afspraken en acties nog wat aan. Gebruik deze apps in een rustige omgeving en met een goede internetverbinding.

Goed om te weten: veel routes zijn rond de 3,7 km, zodat er ca 7-10 minuten tijd is voor het maken van aantekeningen en het formuleren van concrete acties.

 

  1. Wat te doen als het gaat regenen?

Als het al regent voordat je begint kun je ervoor kiezen het overleg toch binnen te doen: op kantoor of in een café. Had je nou juist veel zin om naar buiten te gaan, kijk dan op de buienradar.

Als het meevalt of maar een beperkt periode regent: neem eventueel een paraplu mee en kijk of het mogelijk is de route in te korten. (tips over inkorten staan bij de routes vermeld). Als het tijdens een overleg gaat regenen kun je ervoor kiezen even te schuilen, of het overleg in een café voor te zetten.

 

  1. Is er al een route bij mij in de buurt? 

Utrecht heeft momenteel de meeste routes, maar het aantal routes op andere plekken groeit, met name bij stations in grote steden. Klik hier voor een overzicht van alle routes in Nederland

 

De drie meest niet gestelde vragen

 

  1. Mag ik buiten lopen werken noemen?

Productief lopend vergaderen mag je zeker werken noemen, ook al is het leuker dan binnen zitten. Bovendien heb je de rest van de dag meer energie.

 

  1. Wat denkt mijn baas?

Vraag het.

 

  1. Wat denken mijn medewerkers?

Mocht je je dat afvragen dan zou je kunnen beginnen om 1 op 1 overleggen met hen lopend te doen.

 

Meer vragen

 

Waarom wandelend vergaderen?

Weeting stapt af van het idee dat gesprekken altijd binnen gevoerd moeten worden. Steeds meer mensen bewegen te weinig en hebben overleggen die te lang lijken te duren en te weinig concreet zijn. Daar wil Weeting een einde aan maken. Wij geloven dat er een combinatie mogelijk is van meer beweging, productiever overleg en beter contact met elkaar.

 

Wat is de beste afstand voor een weeting?

Voor een overleg van een uur is ca 3,8 km de beste afstand. In die tijd is rekening gehouden met het stoppen bij de markante punten en het formuleren van concrete acties duurt. Dit duurt gemiddeld 7 tot 10 minuten.

 

Is wandelen nou echt zo gezond?

Wandelen is de beste en effectiefste manier om je gezondheid te verbeteren en is minstens net zo gezond als naar de sportschool gaan. Dit is wetenschappelijk bewezen, en komt uit langlopende onderzoeken onder grote populaties over de hele wereld. De Griekse arts Hippocrates wist het 2400 jaar geleden al: “Walking is man’s best medicine.”

 

Is meer dan 30 minuten bewegen nodig?

De Nederlandse beweegnorm voor volwassenen is 30 minuten per dag. Dit moet echter gezien worden als een minimumnorm voor een basisconditie. Het optimum voor een goede conditie ligt bij veel meer beweging.

In 2015 verscheen een wetenschappelijke publicatie van een internationaal gezelschap van experts in het tijdschrift British Journal of Sports Medicine, waarin een analyse werd gedaan van eerdere studies over dit onderwerp. Hier kwam uit dat mensen met een kantoorbaan tijdens het werk minstens twee uur van hun stoel af moeten komen. Dit verkleint het risico op diverse ziektes.

 

Iets voor mij

Vind je ook dat er regelmatig te lang wordt vergaderd en komt er naar jou idee te weinig uit, dan is weeting iets voor jou. Weeting helpt je productiever te overleggen en daarnaast is wandelen, in plaats van hele dagen zitten, heel gezond. Weeting is o.a. geschikt voor verschillende vormen van overleggen zoals 1 op 1 gesprekken, informatieve vergaderingen, kennismakingsgesprekken en voortgangs- en functioneringsgesprekken.

 

Hoe werkt de methodiek van weeting?

Een weetingroute biedt je een vaste gespreksstructuur waarbij drie punten in het overleg worden gekoppeld aan markante punten op de route. De structuur en de activiteit biedt je de mogelijkheid meer uit je overleg te halen. Een route bestaat uit een start, drie markante punten onderweg en het einde van de route. Bij het markante punt 1 bespreek je wat je als deelnemers uit het overleg wilt halen, met andere woorden: wanneer zijn we blij aan het einde van de route. Bij punt 2 bespreek je de tussenstand, bespreken we dat wat we moeten bespreken. Bij het laatste markante punt, punt 3, kom je tot afspraken en stel je de concrete acties vast.

 

Wat zijn de markante punten?

Dit zijn punten die je van enige afstand aan ziet komen: een brug, een monument, een kunstwerk. Doordat alle deelnemers het punt zien aankomen, helpt dit om te focussen en het ondersteunt de voortgang van het overleg.

 

Werken de markante punten niet een beetje geforceerd?

Misschien, maar dat is soms ook nodig om een overleg gestructureerd te houden. Mocht het niet passen bij het doel van het overleg, dan kun je de punten gebruiken ter orientatie – en ze geven in ieder geval op een subtiele manier een gevoel van tijd.