Weeting is een nieuwe overlegvorm voor twee tot vijf personen die wandelend overleggen. Weetings zijn vaste routes, met markante punten onderweg. Deze punten helpen bij de oriëntatie en kunnen worden gebruikt om het overleg te structureren. Weeting biedt routes voor overleggen van 15- 90 minuten.
Weeting is geschikt voor iedereen die overlegt. Voor professionals, managers, medewerkers, adviseurs, zelfstandigen, docenten…eigenlijk voor iedereen. Weeting helpt om meer uit een bespreking te halen en geeft energie.
Houd in steden een maximum aantal deelnemers aan van drie. Op rustige en ruim opgezette locaties, zoals een campus of een park kan wandelend overleggen ook met vier of zelfs vijf mensen
Een weeting-route is altijd eenvoudig te volgen en maakt gebruik van rustige straten of paden. De afstand is zo gekozen dat je op tijd terug bent. In veel gevallen zijn de routes ook in te korten, mocht dat nodig zijn. Voor een overleg van een uur hanteren we maximaal 3,3 km tot 3,7 km. Dit is afhankelijk van de locatie: zeer eenvoudige routes zonder stoplichten kunnen langer zijn.
De routes en de markante punten zijn op verschillende manieren te gebruiken. Kies zelf wat je het prettigst vindt
Een weeting bestaat uit een begin en eindpunt, en drie punten onderweg.
START
Begin meteen met lopen
DOEL
Wissel uit met welk resultaat je blij bent aan het eind van het overleg
TUSSENSTAND
Bespreken we dat wat we moeten bespreken? Deze vraag bij punt 2 is bedoeld als check. Stel vast wat er in de tweede helft van het overleg in ieder geval nog aan de orde moet komen.
LEG AFSPRAKEN VAST
Vat samen en stel minimaal de eerstvolgende concrete actie vast. Schrijf deze op, of makkelijker: spreek deze in.
EIND
Je bent klaar!
De routes zijn eenvoudig te lopen. Je kunt er voor kiezen de route van te voren een keer zelf te lopen, bijvoorbeeld tijdens de lunch, zodat je de weg al kent. Sta even stil bij de markante punten in de route, die zijn straks belangrijk tijdens het overleg. Praktische tips voor een geslaagde weeting
Draag schoenen waar je lekker op loopt
Neem geen zware tas mee
Verspreid vergaderstukken op tijd
Aantekeningen? Neem een notitieboekje mee of gebruik de dictafoon op je telefoon. Voice - to - text apps zetten ter plekke jouw spraak om in tekst- en worden steeds beter.
Drink van te voren of neem iets mee voor onderweg
Regen op komst? Kijk op de buienradar en kort eventueel de route in. Blijf anders binnen. Die-hards kunnen kiezen voor de paraplu
Er is steeds meer bewijs dat wandelen niet alleen de gezondheid verbetert, maar ook de creativiteit verhoogt.
Gemiddeld 1,8 tot 4,5 jaar langer leven
Uit een groot onderzoek dat is uitgevoerd in de Verenigde Staten blijkt een sterk verband tussen bewegen en levensduur. In het onderzoek worden verschillende vormen van bewegen vergelijkbaar gemaakt. Een klein beetje beweging heeft al een grote invloed op de levensverwachting.
Door 75 minuten per week te lopen, wint een persoon gemiddeld al 1,8 levensjaren. Bij 2,5 uur per week is de winst gemiddeld 3,4 jaar. Bij dagelijks ruim een uur bewegen liep de winst op naar 4,5 jaar. Dit is gebaseerd op zes onderzoeken, met betrokkenheid van 650.000 vrijwilligers, die over een periode van tien jaar gevolgd werden. Mensen met een hogere BMI hadden dezelfde winst: beter een actieve levensstijl en te dik, dan inactief en slank. (Barry et al, 2014)
Productiever
Betere concentratie en meer focus na 20 minuten lopen: dat kwam uit onderzoek dat door dr. Hillman, van de Universiteit van Illionois is uitgevoerd. De afbeelding rechts geeft de compilage van MRI-scans van de hersenen weer bij deze test met 20 studenten, na stilzitten (links) en na 20 minuten bewegen (rechts). Het rode gebied geeft een sterkere hersenactiviteit weer. Deze gebieden worden ook in verband gebracht met geluk.
Uit Leids onderzoek, dat onder andere is uitgevoerd door de cognitief psycholoog Colzato, blijkt dat zowel convergent als divergent denken verbeterd wordt door bewegen. Lopen helpt dus niet alleen bij brainstormen.
Stanford University vond in 4 experimenten een enorme versterking van divergerend denken. Deelnemers waren tot 60% productiever. Het effect treedt al op na 5 minuten lopen, buiten lopen of een loopband maakte weinig verschil. (Oppezzo and Schwartz, 2014). 80% van de deelnemers had profijt van het lopen, de positieve effecten gelden met name voor proefpersonen die al een basisconditie hebben: mensen die moe worden van lopen, houden te weinig energie over voor andere taken.
Weeting maakt overleggen productiever, creatiever en gezonder