Martine de Vaan, bedenker en oprichter van Weeting – Have a walking meeting – is op een eervolle tiende plaats geeindigd in de ABN AMRO Duurzame 50. Deze prestigieuze prijs beloont de persoon die over genoeg daadkracht, charisma, contacten en visie beschikt om de gebouwde omgeving te verduurzamen.
De prijs is een mooie erkenning voor De Vaan’s duurzame inzet, zowel met haar werk voor het Rijksvastgoedbedrijf als haar eigen initiatief Weeting. De genomineerden worden op vier onderdelen beoordeeld:
Meer informatie en de volledige top 50 staat op de website van Duurzame 50 waaronder de volgende bio van de oprichter van weeting.
Martine de Vaan (1972) is projectmanager duurzame innovatie en gebiedsontwikkeling bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en bedenker en oprichter van Weeting – Have a walking meeting.
Duurzaamheid en innovatie
Martine werkt bij het Rijksvastgoedbedrijf onvermoeibaar aan verduurzaming van vastgoed en gebieden. Met kennis van zaken en verbindend vermogen motiveert zij mensen binnen en buiten de organisatie voor een hoge ambitie voor duurzaamheid. Ze is onder meer de drijvende kracht achter deelname van het Rijksvastgoedbedrijf aan het innovatieprogramma Kantoor Vol Energie dat gericht is op radicale energiebesparing om energieneutraliteit op pandniveau ook in de utiliteitsbouw dichterbij te brengen. Drie rijkspanden zijn pilot in dit programma. Afgelopen jaar werkte ze mee aan de nieuwe visie van het Rijksvastgoedbedrijf waarin de begrippen duurzaam, veilig en vooruitstrevend centraal staan.
Gebiedsontwikkeling
Ze is projectmanager herbestemming en verkoop van de marinierskazerne Doorn. Gemeente, provincie en het Rijksvastgoedbedrijf werken intensief met de omgeving samen aan de nieuwe toekomst van de locatie en zetten vernieuwende vormen van participatie in. Duurzaamheid wordt van begin af aan integraal meegenomen.
Eerder was zij verantwoordelijk voor het publieke afsprakenkader dat de herontwikkeling van het Hembrugterrein in Zaandam mogelijk maakte. Met de gemeente en provincie legde zij een solide vertrouwensbasis voor jarenlange productieve samenwerking. Ook werkte ze vanuit het Rijkvastgoedbedrijf samen met het consortium Gebieden Energieneutraal aan het ontwikkelen van een strategie voor de energieneutrale ontwikkeling van locatie Valkenburg. Die ambitie staat nog altijd overeind. Als adviesgroeplid van de Dutch Green Building Council heeft zij bijgedragen aan het opstellen van het keurmerk BREEAM-NL gebiedsontwikkeling. Locatie Valkenburg van het Rijksvastgoedbedrijf was een van de eerste gebieden met een Breaam excellent certificaat.
Weeting – have a walking meeting
Weeting maakt het voor vastgoedeigenaren en werkgevers mogelijk om op korte termijn en tegen lage kosten een duurzamere, gezondere werkomgeving aan te bieden. Weeting biedt een concept voor productief wandelend vergaderen en routes: rustige paden en straten, eenvoudig orienteren en op tijd terug. Martine heeft het concept enkele jaren geleden bedacht na een reeks vermoeiende zit-overleggen. Zij zag in deze vorm van walking meetings grote potentie voor het creeren van mooie, duurzame wandelvriendelijke steden die uitnodigen tot lopen. Mensen worden gelukkiger en productiever als ze vaker buiten kunnen zijn en bewegen. Voor werkgevers zijn vitale medewerkers steeds belangrijker. Door het walking meeting – concept te verspreiden draagt weeting bij aan aandacht voor de directe omgeving. Met launching customers is de website en (web)app gebouwd, deze biedt nu routes in steeds meer steden in Nederland.
7 km per dag lopen zonder dat het tijd kost
Dat een gezonder en leuker leven mogelijk is zonder offers te brengen, bewijst Martine nu bijna twee jaar door zelf 7 km per dag te lopen zonder dat het tijd kost: door lopen te integreren in vergaderen, reizen en ontmoeten. Werknemers, bezoekers en gasten worden energieker en vitaler. Weeting helpt bijdragen aan “sense of place” in de gebouwde omgeving. Ook in het onderwijs wordt weeting al toegepast. Martine presenteerde weeting bij Walk21 in Wenen, een internationaal congres over lopen en walkable cities.
Kennisontwikkeling & publicaties
Zij is initiatiefnemer en/of co auteur van diverse publicaties over duurzaamheid en innovatie, waaronder MKBA in duurzame gebiedsontwikkeling (LPBL, 2010), Toekomstwaarde Nu! – Duurzaamheid verzilveren in gebiedsontwikkeling (2012), en Cradle to Cradle als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling – next practice, next generation (geactualiseerde uitgave in 2015). In 2016 werkte ze mee aan “Beter dan NUL, roman over energieneutrale kantoren”, geschreven in opdracht van Kantoor Vol Energie: een innovatieve manier van communiceren over de energietransitie. Martine gaf de afgelopen jaren regelmatig presentaties en colleges over duurzame gebiedsontwikkeling.