Afgelopen week was het weer twee keer raak: mensen die zich lijken te moeten verontschuldigen over de manier waarop ze weeten. De gemene deler is: ik loop wel, maar… en dan komt er een verhaal waaruit blijkt dat ze denken dat weeting iets anders.
Bij een van de organisaties waar weeting is gestart zei iemand “we lopen best vaak, maar gebruiken de webapp niet zo veel. Als je de routes kent is het eigenlijk juist wel lekker om zonder telefoon te lopen”. De aanname is dus dat je weeten doet met een telefoon in de hand.
Wat ik ook vaak hoor is: “We lopen wel de routes, maar zonder vergaderstructuur, met die vaste punten” In elke route zitten namelijk drie vaste punten, die je kunt gebruiken als standaard vergaderschema (doel, tussenstand, concrete afspraak) maar ook om je eigen agendapunten aan te koppelen. Dat kan, het is een hulpmiddel, maar het hoeft niet! Die punten zijn ook bedoeld voor de orientatie.
“Ik heb zoveel gelopen dat ik het nu op gevoel doe. Ik weet de afstanden en tijd en pas de route terplekke aan, vaak impliciet, niet uitgesproken, je weet gaandeweg dat er minder tijd nodig is, en dat je terug kunt, of dat er juist meer tijd nodig is, en dat je een extra lus nodig hebt.” Deze collega had dan ook een voorkeur voor lopen in de stad, waar je heel makkelijk extra lussen kan toevoegen of kan inkorten.
Tot slot, een vriendin die met een clubje een avond had meegedacht over allerlei belemmeringen en oplossingen om weeting toe te passen, zei “ik ben bijna dagelijks lopend gaan bellen… maar dat is niet echt weeten he”.
Op de een of andere manier bestaat dus het idee dat er een nogal een strak idee is van wat weeting is: alleen het lopen van een vaste route, met de telefoon in de hand, met de vaste punten. Mensen hebben dus het gevoel dat ze vals spelen, of iets anders doen, dan wat wij beogen.
Nu hebben we vast iets in de communicatie gedaan dat deze reactie oproept. Maar laten we bij deze rechtzetten: wij zijn blij met iedereen die z’n eigen weg vindt met het integreren van lopen in het werk, daardoor vaker buitenkomt, geinspireerder en productiever wordt zonder dat het moeite kost, meer bekend raakt met de omgeving, meer beweegt zonder dat het tijd kost.
Zomaar wat doelloos rondstruinen zonder tijdsbegrenzing, dat is lastig als weeting te zien. Maar verder: we willen vooral hulpmiddelen en werkvormen bieden, tips geven, legitimeren dat weeten ook werken is.
Dus. Of je nu wel of niet de app gebruikt, organisch overlegt of agendapunten koppelt aan de ruimte, intuitief loopt op je eigen radar, routes naar eigen believen inkort, uitbreid, alleen loopt en belt.. Weet ze!